18 ℃

Kunstenaar Jozef Malters eindelijk failliet: “Heeft veel te lang geduurd”

Kunstenaar Jozef Malters eindelijk failliet: “Heeft veel te lang geduurd”
Foto: Igor Kravtsov / Shutterstock.com

Hij heeft er jaren op moeten wachten, maar vandaag is het eindelijk zover. De rechtbank heeft het faillissement uitgesproken van de Utrechtse kunstenaar Jozef Malters.

“Vier jaar geleden had ik nog een succesvolle carrière in de bouw, maar ik koos tegen alle adviezen in toch voor de kunst. Sindsdien heb ik in mijn atelier onbegrijpelijke prutswerkjes vervaardigd, waarvan ik er nul heb weten te verkopen. Het faillissement voelt als een logische afsluiting van mijn loopbaan, waarin ik vooral veel heb gelachen. Achteraf bezien heeft het veel te lang geduurd”, vertelt hij trots.

In de spaarzame momenten dat Malters werkte, deed hij dat voornamelijk met verf, klei en toiletrollen. Kunstcritici noemden zijn werk “een kruising van rottende ingewanden en de harde kak van Jezus, ontsproten uit het onnozele brein van een talentloze flapdrol die waarschijnlijk levenslang aan de subsidietepel lurkt”.

In 2019 kwam Malters in contact met de bekende kunstenaar Banksy, die hem dringend adviseerde om “een echte baan te gaan zoeken”. Twee maanden geleden voegde Malters het element ‘vuur’ toe aan zijn werk, waarna hij nog een tijdje kon leven van de verzekeringsgelden.

 
Deel dit artikel: