23 ℃

Kruisiging van de paashaas: een nieuwe verbindende traditie of gewoon wreedheid?

Kruisiging van de paashaas: een nieuwe verbindende traditie of gewoon wreedheid?
Foto: Steven Lek / Wiki Commons CC BY-SA 4.0 / BearFotos / Andrzej Lisowski Travel / Shutterstock.com

De Kerk van Verbroedering (KvV) zal de paasviering in Deventer dit jaar beginnen met de kruisiging van de paashaas op Goede Vrijdag. Dit zou een nieuwe traditie moeten vormen om christenen en niet-christenen te verbinden. De aankondiging heeft al tot verontwaardiging geleid bij dierenrechtenactivisten en paasvierders over de hele wereld.

Tijdens de viering zal de paashaas, die normaal gesproken wordt geassocieerd met het brengen van vrolijkheid en chocolade-eieren, worden opgehangen aan een kruis op De Brink in Deventer. Volgens de KvV is de kruisiging van de paashaas een symbolische daad die de spirituele betekenis van Pasen benadrukt. “Het is tijd dat we ons richten op de ware betekenis van Pasen en ons richten op de offerande van Jezus Christus”, aldus woordvoerder Joop de Graaf van de KvV. “Daarnaast willen we ook de heidense traditie van de paashaas niet uit het oog verliezen.”

Hoewel sommige gelovigen deze beslissing toejuichen als een “verbroedering van tradities”, is er veel kritiek geuit door dierenrechtenactivisten. “Dit is een schandalige daad van wreedheid tegenover dieren en is volledig onnodig”, zegt een woordvoerder van de Partij voor de Dieren. “Het is tijd dat we onze feestdagen gaan vieren zonder dierenleed in onze vieringen te betrekken.”

Ondanks de controverse is de KvV niet van plan om het programma te wijzigen. “We begrijpen dat sommige mensen nog een beetje aan het idee moeten wennen, maar het is belangrijk dat we ons concentreren op de spirituele betekenis van Pasen”, aldus De Graaf. “We zijn er zeker van dat de paashaas dit offer graag zal brengen om onze religieuze overtuigingen te eren.”

Het is nog niet bekend of de zoektocht naar eieren op Eerste Paasdag kan blijven bestaan.

 
Deel dit artikel: