Krop ijsbergsla gedood door vegetarische roofvogel

Krop ijsbergsla gedood door vegetarische roofvogel
Foto: Nmaneer / Shutterstock.com

HONSELERSDIJK - De eerste krop ijsbergsla is dinsdagmiddag in Honselerdijk gedood door een vegetarische roofvogel. De eigenaar liet naar eigen zeggen een deur van zijn kas openstaan toen hij even naar buiten liep, waarna het drama zich voltrok.

Vermoedelijk gaat het om een vegetarische variant van de slechtvalk. De soort werd in Europa als eerste gespot Zuid-Luxemburg en rukt langzaam maar gestaag op richting ons land. De vegetarische roofvogelpopulatie loopt wereldwijd al jaren op en hoewel er in juli al een mislukte aanval werd gemeld op een stel komkommers, bleef ons land tot nu toe gespaard voor een dodelijke aanval.

Kaseigenaar Arjaap Eggebeen zit verslagen bij de overblijfselen van zijn krop: “Iedereen die beweert dat je die vogels niet mag bestrijden zou hier eens moeten komen kijken. Het is er nu nog maar één, maar stel je voor dat ik hier langer was weggebleven. Het zou een slagveld zijn geworden.”

Vogelspotter Jakob Strijkenbeer beaamt dat het vermoedelijk een vegetarische slechtvalk was: “Je ziet de half afgescheurde bladeren liggen, wat duidt op een aanval van een slechtvalk. Ik snap dat het er luguber uitziet, maar het zijn natuurlijk wel roofdieren.”

Strijkenbeer raadt mensen aan hun groenten te omheinen en een deuren van kassen goed te sluiten. “In de buitenlucht zou een glazen dak boven een volkstuin uitkomst kunnen bieden”, zegt hij. “Het ging in dit geval om een vegetarische roofvogel, maar ook een wolf zou kunnen besluiten om een paar dagen per week zonder vlees te gaan leven.”

 
Deel dit artikel: