23 ℃

Kroegtijger met uitsterven bedreigd

Kroegtijger met uitsterven bedreigd
Foto: Polyanska Lyubov / Shutterstock.com

Opnieuw staat de natuur in Nederland een verlies aan biodiversiteit te wachten. De kroegtijger wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Horecabiologen luiden de noodklok.

Uit de jaarlijkse kroegtijgertelling die in september werd gehouden, blijkt dat het aantal kroegtijgers opnieuw is afgenomen. Met een daling van 13% dit jaar bevestigt dit eens te meer de al jaren dalende trend in de omvang van de kroegtijgerpopulatie.

Bioloog en uitgaanskenner dr. Arend Hardkuiken legt uit: “De kroegtijger, met zijn dikke laag buikvet en verkleurde snorharen, is niet langer het dominante roofdier in zijn natuurlijke omgeving. Mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan gezondere levensstijlen en hebben de neiging om thuis te drinken in plaats van zich in een donker hol vol rook en luide muziek te begeven.”

Nieuwe aanwas zal vooral moeten komen van de nieuwe generaties. Maar het zijn juist de jonge kroegtijgertjes die in het Nederlandse uitgaanslandschap minder terug te vinden zijn.

De gevolgen van deze verschuiving in het ecosysteem zijn verstrekkend. Kroegen die ooit levendige broedplaatsen waren voor sociale interactie, dreigen nu lege, spookachtige ruïnes te worden. Hardkuiken waarschuwt: “Als deze trend zich voortzet, zou de kroegtijger weleens kunnen uitsterven en dat zou een tragisch verlies zijn voor de barfauna. Wie zal ons dan nog vermaken met bezopen dansmoves en oeverloos gezwets met verhalen die steeds langer worden naarmate de avond vordert?”

 
Deel dit artikel: