18 ℃

KRO-NCRV wil dat letter X helemaal uit het alfabet verdwijnt

KRO-NCRV wil dat letter X helemaal uit het alfabet verdwijnt
Foto: Dina Mukhutdinova / Shutterstock.com

HILVERSUM - Omroep KRO-NCRV stopt per direct met het gebruik van de letter X en roept andere mediabedrijven op om hetzelfde te doen. De omroep ziet de letter X het liefst helemaal uit het alfabet verdwijnen. Volgens KRO-NCRV roept de letter X te veel associaties op met het socialmediaplatform X, waar de omroep al eerder mee stopte.

Als het aan omroep KRO-NCRV ligt, kent het alfabet vanaf nu nog maar 25 letters. De omroep heeft zijn medewerkers gevraagd de letter X van het toetsenbord te verwijderen. “Deze letter, die wij niet meer wensen uit te spreken, is onlosmakelijk verbonden met het racistische, weerzinwekkende socialmediaplatform met dezelfde naam”, aldus omroepvoorzitter Peter Kuipers. “De letter is dusdanig besmeurd, dat we ons moeten afvragen of de deze letter nog wel in ons alfabet willen hebben.”

Volgens Kuipers is de letter X niet alleen racistisch en haatdragend, maar ook tamelijk overbodig: “Er zijn in onze taal maar heel weinig woorden waarin deze walgelijke letter echt nodig is. Meestal kan de letter probleemloos en zonder klankverschil worden vervangen door de lettercombinatie ‘KS’. Desondanks neemt de letter wel een plaats in op onze toetsenborden. Hoe vaak wordt deze toets nou werkelijk ingedrukt? Wij staan als KRO-NCRV voor een samenleving zonder onnodige, haatdragende en polariserende letters.”

Kuipers verwacht dat andere omroepen het voorbeeld van KRO-NCRV zullen volgen: “De meeste omroepen zijn het met ons voorstel eens. Alleen omroep Maks is tegen.”

 
Deel dit artikel: