11 ℃

Kritiek op vervuilende stoomboot Sinterklaas

Milieu-organisaties zijn ontstemd over de intocht van Sinterklaas. In veel gemeenten komt de Sint nog aan per stoomboot. Milieudeskundigen noemen het vervuilende vaartuig “niet meer van deze tijd”.

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

Hoewel stoomboten vrijwel geen rol meer spelen in de reguliere scheepvaart, worden voor sinterklaasintochten nog jaarlijks stoomboten ingezet. Volgens liederen uit het verleden zou Sinterklaas namelijk per stoomboot naar Nederland reizen.

Milieudeskundige Iep Klepper vindt het schandalig dat Sinterklaas nog op deze vervuilende manier reist. “Een stoomboot wordt aangedreven door een kolengestookte stoommachine. We weten inmiddels allemaal hoe schadelijk dat is voor het milieu. Wat voor voorbeeld geef je hiermee aan de kinderen? Een traditie is leuk, maar niet als je er de aarde mee vernietigt”, aldus Klepper.

De milieudeskundige stelt dat er inmiddels voldoende ecologisch verantwoorde alternatieven zijn: “Het sinterklaasfeest moet met zijn tijd meegaan”, luidt zijn advies. “Sinterklaas kan evengoed aankomen met een elektrische auto. ‘Zie ginds komt de Tesla uit Spanje weer aan’. Dat klinkt toch prima?”

 
Deel dit artikel: