16 ℃

Kritiek op mascotte Paralympische Winterspelen

De mascotte van de Paralympische Winterspelen is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Het ogenschijnlijk vrolijke beertje is volgens critici een uiting van racisme.

Foto: Fifg / Shutterstock.com

Net als bij de Olympische Winterspelen is de mascotte van de Paralympics een knuffelbeer. Toch zijn de mascottes niet precies hetzelfde. Het belangrijkste verschil is de kleur. Want waar de mascotte van de Olympische Spelen spierwit is, is de mascotte van de Paralympics pikzwart.

“Het is één van de meest schandalige uitingen van racisme die ik ben tegengekomen”, zegt Stanley Braafsuiker van de actiegroep Stop Racist Paralympics. “De gewone sporters hebben een witte mascotte, de gehandicapte sporters hebben een zwarte. Wat wil de organisatie hiermee zeggen? Alsof zwarte mensen niet helemaal in orde zijn.”

De aantal paralympische sporters heeft inmiddels een klacht ingediend bij het Internationaal Paralympisch Comité. Of de klacht gegrond is moet nog blijken. Volgens juristen hebben de sporters geen poot om op te staan.

 
Deel dit artikel: