16 ℃

Koudegolf zorgt voor extreme nachtvorst

De nachtvorst komt vroeg dit najaar. Door een Siberische koudegolf is het in de komende dagen extreem koud. ’s Nachts kan het zelfs gaan vriezen. MeteoScience adviseert om maatregelen te nemen.

auto-ijs-krabben-nachtvorstEen krachtig hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië zorgt voor een aanvoer van koude lucht. Normaal is het begin oktober gemiddeld 15 graden, maar in de komende dagen blijft de temperatuur daar ver onder. Overdag bereikt de temperatuur amper 10 graden, maar door de kille wind voelt het nog veel kouder aan.

Meteoroloog Thomas Indra van weerbureau MeteoScience noemt vooral de nachtelijke temperaturen uitzonderlijk. “De weermodellen laten zeer lage minimumtemperaturen zien. In het binnenland kan het makkelijk vijf of zes graden onder nul worden. Dat zijn temperaturen die eigenlijk horen bij december.”

Het weerbureau heeft een lijst met adviezen opgesteld, waarmee mensen zich tegen de kou kunnen weren. “Tap het buitenkraantje af en controleer tijdig of de verwarming werkt”, adviseert Indra. “De meeste mensen hebben een hekel aan het krabben van de autoruiten. Door de ruiten in te smeren met gezouten roomboter, voorkom je dat ze bevriezen.”

 
Deel dit artikel: