17 ℃

Kou onderweg… hoe koud wordt het precies?

Overal in de media heerst paniek: ons land wordt in de komende dagen en nachten getroffen door een koudegolf. De temperatuur maakt een enorme duikeling en ’s nachts zou het zelfs kunnen gaan vriezen. Hoe gevaarlijk is dat precies? Weerman Thomas Indra van MeteoScience legt het uit.

Foto: Lightpoet / Shutterstock.com

“De temperatuur daalt in de komende week tot onder nul”, waarschuwt de weerman. “Voor mensen met een normale gezondheid is dat meestal geen probleem, maar voor kwetsbare personen kan de lage temperatuur gevaarlijk zijn. Jonge kinderen bijvoorbeeld. Je baby een nachtje buiten leggen is bij deze temperaturen geen goed idee. Door de kou kan het tere lijfje gemakkelijk bevriezen. Daar moet je echt voor oppassen.”

Maar ook volwassenen kunnen problemen ondervinden door de kou. Indra: “Als je net hebt gedoucht en met natte haren naar buiten loopt, kunnen ze bevriezen. Met kort haar zal dat niet zo gauw gebeuren, omdat korte haren dichter bij de warme hoofdhuid zitten. Maar lang haar kan zomaar bevriezen. Dat voelt als een ijskoude deken rond je hoofd en nek. Mijn advies luidt dan ook: ga nog gauw even naar de kapper. Je bent gek als je met dit weer nog met lang haar rondloopt.”

 
Deel dit artikel: