14 ℃

Koopkracht hard achteruit: “Klomp goud voor gewone Nederlander bijna niet meer te betalen”

Koopkracht hard achteruit: “Klomp goud voor gewone Nederlander bijna niet meer te betalen”
Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

Niet alleen de allerlaagste inkomensgroepen, maar ook de middenklasse voelt de sterk stijgende inflatie. Steeds meer mensen klagen over de stijgende prijzen en de dalende koopkracht. Wij spraken met drie gewone Nederlanders over hoe ze daarmee omgaan.

Studente Micky Reyting (22) uit Amsterdam merkt dat ze minder te besteden heeft: “MacBooks, smartwatches en mijn sushi via Thuisbezorgd, alles is duurder geworden. Vroeger ging ik met mijn vriendinnen drie keer per week uit. Gewoon ergens een paar glazen bubbels drinken, oestertje erbij, je weet wel. Nu moet ik beter letten op wat ik uitgeef. We drinken nu gewone Moët & Chandon. De meest ordinaire champagne die er is, maar wel een stuk goedkoper.”

Zoals zoveel Nederlanders begon heftruckchauffeur Trojan van Dinkel (38) vorig jaar met beleggen, maar nu zet hij die hobby noodgedwongen op een laag pitje: “Elke maand duizenden euro’s opzij zetten voor aandelen lukt al niet meer. Ik koop nog wel regelmatig edelmetalen, maar ook dat wordt steeds lastiger. Een klomp goud is voor de gewone Nederlander bijna niet meer te betalen.”

De gepensioneerde Bert Kruip (68) uit Wamel kan door de hoge inflatie minder vaak op vakantie: “Elke half jaar naar Thailand lukt niet meer. Om toch wat te bezuinigen, gaan we nu kamperen. We hebben een camper gekocht en daarmee rijden we vier of vijf keer per jaar naar Frankrijk. Nee, niet leuk. Ik had me mijn pensioen heel anders voorgesteld.”

 
Deel dit artikel: