“Koop geen limonade van deze kinderen”

In woonwijken en bij buurtfeesten zijn geregeld limonade verkopende kinderen actief. Vaak gaat het om jonge handelaren die het niet te nauw nemen met de belasting- en hygiëneregels. De Controledienst Voedselverkoop waarschuwt om niet met deze malafide verkopers in zee te gaan.

iStockPhoto – Getty Images – Lewkmiller

Deze week werd door controleurs nog een 5-jarig meisje betrapt op de illegale verkoop van limonade aan voorbijgangers. “Wij ontvangen regelmatig klachten over deze handeltjes”, zegt controleur Walter Steinschlager van de Controledienst. “Voor de verkoop van frisdrank gelden strenge regels, bedoeld om de consument te beschermen. Helaas lappen verkopende kinderen deze regels consequent aan hun laars. Het gaat hier niet om incidenten. De hele branche is door en door verrot.”

De Controledienst presenteerde vandaag een rapport met daarin een lange lijst van misstanden die bij limonadekraampjes werden aangetroffen. “Handelaartjes blijken niet te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, voeren geen deugdelijke administratie en betalen geen omzet- en vennootschapsbelasting. En als we dan vragen wie verantwoordelijk is voor de administratieve puinhoop, halen ze hun schouders op”, aldus Steinschlager. “Ook nemen deze kinderen de regels omtrent voedselveiligheid niet serieus. Meestal maken deze ondernemertjes geen gevarenanalyse en lijst met kritische controlepunten. Met alle risico’s van dien.”

In de komende maanden zal de Controledienst strenger gaan handhaven en waar nodig ingrijpen.

 
Deel dit artikel: