18 ℃

Koninklijke Marechaussee mag reizigers aan de grens controleren op basis van Twents accent

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De Koninklijke Marechaussee mag reizigers aan de grens blijven controleren op basis van een Twents accent. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten. Het letten op een Twents accent bij controles is niet in strijd met het verbod op discriminatie, oordeelde de rechter. De dienst hoeft de controles daarom niet te veranderen.

Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en RADAR, hadden een zaak aangespannen tegen de marechaussee. De klagers zeggen dat de marechaussee aan etnisch profileert.

“Op basis van een Twents accent kunnen we veel smokkelwaar onderscheppen. Mensen met een Twents accent proberen vooral drank uit Duitsland mee te nemen. Zodra we een Twents accent horen, weten we al bijna zeker dat het fout zit”, aldus een woordvoerder.

De woordvoerder benadrukt dat de marechaussee niet alle mensen uit Twente over één kam willen scheren: “Wij begrijpen dat zo’n controle vervelend is. Maar als je Twents praat, dan vraag je er natuurlijk wel een beetje zelf om.”

 
Deel dit artikel: