13 ℃

Koninklijk Huis op zoek naar hofnar

Foto: RVD / Maaike ten Brinke / Oleg Elkov / Shutterstock.com

Koning Willem Alexander heeft besloten het aloude beroep van hofnar in ere te herstellen. Sinds de koninklijke familie vorig jaar haar intrek heeft genomen in Huis ten Bosch is de sfeer er volgens ingewijden niet beter op geworden. Of dat nu komt door het monumentale zeventiende-eeuwse woonpaleis, of door het wat opvliegende karakter van moeder en puberdochters, is niet duidelijk.

Eeuwenlang was de hofnar een vertrouwde verschijning in de paleizen van koningen en keizers. Hij had de taak om met grappen en grollen de plechtstatige sfeer rondom de vorst en zijn gevolg wat te doorbreken. Ook nu lijkt dat weer nodig. “Die meiden nemen zichzelf veel te serieus. Ik wil gewoon weer eens ouderwets kunnen lachen”, aldus koning Willem-Alexander.

De koning heeft het afgelopen jaar al enige tijd geprobeerd zelf een gegadigde te vinden voor deze eervolle baan, maar is daar niet in geslaagd. Grappenmakers kunnen zich daarom nog steeds melden bij de staf van het Koninklijk Huis. Eerder afgewezen kandidaten, onder wie Freek de Jonge, Martijn Koning en een aantal CliniClowns, hoeven niet opnieuw te reageren.

 
Deel dit artikel: