16 ℃

Koning wil niet zeggen waarom landgoed drie maanden dicht gaat

Foto: Freeograph / Shutterstock.com / RVD / Arenda Oomen

Het landgoed Koondomein Het Loo gaat in het najaar opnieuw drie maanden dicht, ondanks de ophef die daarover is ontstaan. De sluiting van de ‘koninklijke achtertuin’ heeft volgens koning Willem-Alexander te maken met zijn ‘persoonlijke levenssfeer’.

Koning Willem-Alexander krijgt jaarlijks een subsidie van 4,7 miljoen euro om het natuurgebied te onderhouden. Voor andere subsidieontvangers geldt de voorwaarde dat ze hun terrein open moeten houden voor publiek, maar voor koning Willem-Alexander geldt een uitzondering. De Partij voor de Dieren wil weten waarom de koning het park drie maanden voor zichzelf wil hebben.

“Natuurlijk kunt u zich afvragen wat ik hier wil uitspoken, maar ik denk dat die vraag niet relevant is”, zegt de koning terwijl hij zijn 12-millimeter dubbelloops Winchester nonchalant over zijn schouder legt.

Koning Willem-Alexander raakt even afgeleid door een konijntje dat wegschiet tussen de struiken, maar houdt zich in. “Het aantal wilde dieren in dit gebied neemt elk jaar af”, vervolgt hij. “Vroeger wemelde het hier van de wilde zwijnen, herten en ander viervoetig tuig. Nu moet ik soms uren wachten voordat ik iets zie om door de kop te knallen. Laat de Partij voor de Dieren zich dáár eens druk over maken.”

 
Deel dit artikel: