25 ℃

Koning wéér in opspraak: “Telefoongesprek was in scène gezet”

Koning wéér in opspraak: “Telefoongesprek was in scène gezet”
Foto: YT CC

Opnieuw is ophef ontstaan rond koning Willem-Alexander. Aanleiding zijn de videobeelden die maandagmiddag door de Rijksvoorlichtingsdienst werden verspreid. Op de beelden is te zien hoe koning Willem-Alexander een telefoongesprek voert over een feestelijke lunch ter gelegenheid van zijn tienjarig koningschap. Critici zeggen dat het telefoongesprek in scène is gezet.

Koning Willem-Alexander nodigt honderd Nederlanders uit voor een speciale lunch op 26 april, ter gelegenheid van zijn tienjarig jubileum als koning. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verspreidde beelden van de koning, waarin het lijkt alsof hij door zijn keukenpersoneel om hulp wordt gevraagd. Koningshuiscriticus Jeroen Mauwert vraagt zich af of het telefoongesprek wel echt heeft plaatsgevonden.

“In de video lijkt Willem-Alexander te acteren, alsof hij een vooraf bedacht script afwerkt. Bij het zogenaamde telefoongesprek aan het begin van de video krijg ik de indruk dat hij een ingestudeerde tekst opdreunt. Het zou me niet verbazen als hij op dat moment helemaal niemand aan de telefoon had”, zegt Mauwert.

De koningshuiscriticus krijgt ook van de rest van de beelden ‘sterk de indruk dat er een toneelstukje wordt opgevoerd’: “De beelden komen op mij over als een stukje dorpstoneel, bedacht en gefilmd door een of andere persvoorlichter van de RVD.”

De kritiek brengt koning Willem-Alexander opnieuw in een lastige situatie. “In feite worden we gewoon belazerd”, zegt Mauwert. “Mocht blijken dat het telefoongesprek inderdaad in scène is gezet, dan zou dat ten koste kunnen gaan van zijn geloofwaardigheid als koning.”

 
Deel dit artikel: