16 ℃

Koning snapt ophef niet: “Ik ging alleen maar broodje gyros halen”

Foto: RVD / Martijn Beekman

Koning Willem-Alexander heeft zijn spraakmakende reisje naar Griekenland verdedigd. In het land ontstond grote ophef, omdat de koning op vakantie leek te gaan, terwijl de bevolking het advies kreeg om thuis te blijven.

Het regeringsvliegtuig werd gespot toen het richting Griekenland land vloog, waar het koninklijk paar een privévilla bezit. Kwade tongen spraken meteen over een snoepreisje. Maar volgens de koning is niets minder waar. “De media hebben er weer hun eigen verhaal van gemaakt, maar de waarheid is anders”, aldus de koning.

Het vliegtuig was gisteren nog niet opgestegen, of politici van oppositiepartijen begonnen te steigeren. Volgens de SP, GroenLinks en de PvdA is het ongekend dat de koning op reis gaat naar zijn villa in Griekenland, terwijl ons eigen land in een lockdown zit. Maar deze reacties zijn volgens de koning overtrokken en voorbarig.

“Ik ging alleen maar een pitabroodje met gyros halen bij mijn favoriete restaurant”, legt de koning uit. “U moet niet vergeten: ik stap in het vliegtuig zoals Dennis en Maartje op hun bakfiets springen. Een broodje gyros halen in Griekenland is voor mij net zo gewoon als het bestellen van een frikandelletje speciaal bij de plaatselijke snackbar is voor Frank en Corian.”

Toch zijn er cynici bij wie ook deze verklaring in het verkeerde keelgat schiet. Zij vinden het belachelijk dat de koning zijn vliegtuig gebruikt voor het halen van een snack. Zelfs de, volgens de koning, exquise tzatziki die ze bij het broodje serveren is volgens hen geen excuus voor een vliegreis van 3,5 uur.

De koning haalt zijn schouder op over dit cynisme. Met een brutaal glimlachje zegt hij: “Gelukkig hebben ze niets meegekregen van mijn vliegreis voor een heerlijke babi pangang, beter bekend als nummertje 53. Daarvoor moet je toch echt naar Beijing.”

 
Deel dit artikel: