23 ℃

Koning: “Oneerlijk dat Trump zo veel belasting betaalt”

Foto: RVD / Arenda Oomen / Max Elram / Shutterstock.com

Koning Willem-Alexander noemt het “best wel dom” dat de Amerikaanse president Trump zo veel inkomstenbelasting betaalt. “Als je het staatsrechtelijk slimmer aanpakt, betaal je helemaal niets”, weet de koning.

Uit onderzoek van The New York Times blijkt dat Trump in 2016 en 2017 maar liefst 750 dollar inkomstenbelasting moest betalen. “Dit bewijst hoe oneerlijk het Amerikaanse belastingstelsel is”, reageert koning Willem-Alexander. “Hoe is het in godsnaam mogelijk dat zo’n machtige man belasting moet betalen?”

Volgens de koning zit het probleem in de oneerlijke staatsvorm van de Verenigde Staten. “Amerika is een federale republiek. Dat betekent dat de belastingregels voor iedereen gelijk zijn, ook voor Trump. Je hebt in Amerika bijvoorbeeld geen schatrijke familie die geen inkomstenbelasting, geen erfbelasting, geen motorrijtuigenbelasting, geen schenkbelasting en geen invoerrechten betaalt en toch jaarlijks vele miljoenen aan uitkeringen opstrijkt. Gelukkig hebben wij het in Nederland veel eerlijker geregeld.”

 
Deel dit artikel: