13 ℃

Koning: “Oneerlijk als de burger óók nog mijn belasting moet gaan betalen”

Koning: “Oneerlijk als de burger óók nog mijn belasting moet gaan betalen”
Foto: RVD / Martijn Beekman

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat koning Willem-Alexander gewoon inkomstenbelasting moet gaan betalen, net als alle andere Nederlanders. De koning zelf is tegen. Hij vindt het oneerlijk als burgers naast zijn uitkering óók nog zijn belasting moeten gaan ophoesten.

“U moet niet vergeten dat ik naast mijn jaarlijkse uitkering geen inkomsten heb”, verduidelijkt koning Willem-Alexander. “Daarnaast krijg ik mijn uitgaven vergoed door de staat. Dus als ik een belastingaanslag krijg, dan komt die óók gewoon voor rekening van de burger. Men noemt dat een sigaar uit eigen doos. Dat lijkt me onwenselijk.”

Volgens de koning zijn staatshoofden nergens ter wereld belastingplichtig: “We mogen andere landen best als voorbeeld nemen. Denkt u werkelijk dat staatshoofden als Ali Khamenei, Kim Jong-un of Recep Erdogan belasting betalen? Nee, natuurlijk niet. Waarom zou ik dat dan wel moeten?”

Als het aan de koning ligt, blijft de belastingvrijstelling dan ook ongewijzigd: “Burgers betalen mij elk jaar een salaris van € 1.086.000 en een onkostenvergoeding van € 5.709.000. Dat vind ik meer dan genoeg. Ik zou het schandalig vinden als ik óók nog genoodzaakt wordt om inkomstenbelasting te gaan declareren.”

 
Deel dit artikel: