13 ℃
Sympathiek gebaar

Koning misschien bereid om met in beslag genomen Russisch superjacht op vakantie te gaan

Foto: Phuketian.S / Shutterstock.com / RVD / Paul Tolenaar

Nederland zit in z’n maag met veertien superjachten die vanwege de sancties tegen Rusland zijn afgepakt van rijke Russen. Aanvankelijk had het kabinet geen idee wat er met de schepen moet gebeuren, maar koning Willem-Alexander schiet mogelijk te hulp.

“Het is goed dat de superjachten in beslag zijn genomen, maar de overheid moet er nu wel wat mee. Zo’n jacht is honderden miljoenen waard, dus dat zet je niet zomaar even op Marktplaats. En je kunt zo’n schip ook niet eindeloos aan de ketting laten liggen, want dan gaat ‘ie roesten”, zegt superjachtdeskundige Jo Drokker.

De oplossing komt hopelijk uit het koningshuis. Koning Willem-Alexander zou zich bereid hebben getoond om met een van de superjachten naar zijn vakantiewoning in Griekenland te varen. “Dat is echt een opluchting”, zegt Drokker. “Zo’n Russisch superjacht heeft natuurlijk een nare geschiedenis. Zie maar eens iemand te vinden die op zo’n luxe schip wil verblijven, nu bekend is dat het van een foute Rus is geweest.”

Ook koningshuisverslaggever Geert Hofmans hoopt dat de koning zijn hulp aanbiedt: “Dat zou een heel sympathiek gebaar zijn. De koning heeft zelf een heel bescheiden bootje. Maar zo’n groot superjacht is niks voor hem. Al die protserigheid, daar houdt hij helemaal niet van. We kunnen alleen maar hopen dat hij bereid is om toch met zo’n superjacht op vakantie te gaan. Ik denk wel dat hij dat voor ons land over heeft.”

 
Deel dit artikel: