27 ℃

Koning kritisch op voorouders die half miljard verdienden aan slavenhandel: “Had een miljard kunnen zijn”

Koning kritisch op voorouders die half miljard verdienden aan slavenhandel: “Had een miljard kunnen zijn”
Foto: RVD / Martijn Beekman

Koning Willem-Alexander is uitermate kritisch op zijn koninklijke voorgangers. Volgens de koning heeft een gebrek aan zakelijk inzicht bij de Oranjes ervoor gezorgd dat zijn vermogen nu kleiner is dan had gekund.

Uit een onderzoek blijkt dat de Oranjes een half miljard euro hebben verdiend aan de slavernij in de Nederlandse kolonies. Volgens de koning had dat minimaal het dubbele kunnen zijn als zijn voorouders wat zakelijker waren geweest. “Het is mijn stellige overtuiging dat er meer in had gezeten”, aldus de koning.

“De heerschappij over de vroegere kolonies en de slavenarbeid die daarmee gepaard ging, zijn een zwarte bladzijde in onze familiegeschiedenis. Terwijl de VOC de wereld veroverde, weigerden mijn voorouders om aandeelhouder te worden van dit grootste succes dat Nederland ooit heeft gekend. Achteraf bezien was dat een enorme misser.”

De koning maakte met een persoonlijke anekdote duidelijk hoe deze zakelijke blunder nog steeds rimpelingen heeft in het heden: “Mijn dochter Ariana zou dolgraag een elektrische fiets willen hebben voor haar verjaardag. Als mijn voorouders wat meer hadden geprofiteerd van het Nederlandse koloniale succes, hadden we deze diepgewortelde wens van onze jongste dochter makkelijk in vervulling kunnen laten gaan Nu moet ze het doen met een door de staat betaalde auto met chauffeur. Treurig.”

 
Deel dit artikel: