13 ℃

Koning biedt excuses aan voor nare uitspraak over Ajax

Koning biedt excuses aan voor nare uitspraak over Ajax
Foto: YT CC

Koning Willem-Alexander heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken over Ajax. In de podcast Door de Ogen van de Koning zei Willem-Alexander fan te zijn van Ajax. Die uitspraak werd hem niet in dank afgenomen.

“Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Mijn voorliefde voor Ajax heeft bij heel veel Nederlanders, met name in Rotterdam, hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons te hebben beschaamd”, aldus koning Willem-Alexander in een videoboodschap.

In de gewraakte podcast over het koningschap zei Willem-Alexander dat zijn voorkeur voor Ajax als kind is ontstaan, nadat hij bij een voetbalwedstrijd Johan Cruijff had ontmoet. Royaltyverslaggever Jan Asmodée noemt de uitspraken van de koning ‘buitengewoon onverstandig’: “Dit soort praatjes leiden tot nog meer polarisatie. In een samenleving die toch al tot op het bot is verdeeld, zou de koning juist een verbindende rol moeten spelen.”

De koning lijkt zijn fout in te zien. “Aan eenieder die zich aan mijn woorden heeft gestoord, bied ik mijn oprechte excuses aan”, sprak Willem-Alexander in de videoboodschap. “Mijn vrouw en ik zullen voor alle clubs even hard gaan juichen, naar ons beste kunnen. Als uw koning behoor ik boven de Eredivisie te staan. Dat heb ik mij onvoldoende gerealiseerd. We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.”

 
Deel dit artikel: