29 ℃
Elektriciteitsnet overbelast:

Kolengestookte windmolen van Abbekerk toch weer opgestart

Kolengestookte windmolen van Abbekerk toch weer opgestart
Foto: Anton Havelaar / Ruud Morijn Photographer / Shutterstock.com

“Nee, duurzaam is het niet, maar we hebben geen keus”, zegt burgemeester Frank Streng. Nu het elektriciteitsnetwerk van Noord-Holland overbelast raakt, is de oude kolengestookte molen in Abbekerk noodgedwongen weer in bedrijf gesteld.

Netbeheerder TenneT waarschuwde deze week al voor een tekort aan elektriciteit in Noord-Holland. “Er is simpelweg te weinig stroom om alle windmolens in de provincie te laten draaien. Hierdoor moeten we de kolengestookte molens laten bijspringen”, legt burgemeester Streng uit.

De oude kolenmolen in Abbekerk stamt al uit 1912. Door kolen te verbranden wordt stoom opgewekt, waarmee de wieken worden aangedreven. “In de afgelopen jaren zijn dit soort molens allemaal vervangen door elektrische windmolens. Maar de stroom die we daarvoor nodig hebben, is er nu even niet. We moeten dus improviseren”, aldus de burgemeester.

Hoewel hij jarenlang heeft stilgestaan, is de oude kolenmolen technisch nog in orde: “Hij is natuurlijk minder efficiĆ«nt dan moderne molens, maar er kan voldoende wind mee worden opgewekt.”

 
Deel dit artikel: