29 ℃

KNVB straft FC Groningen voor misdragende fans: volgend jaar naar de Keuken Kampioen Divisie

KNVB straft FC Groningen voor misdragende fans: volgend jaar naar de Keuken Kampioen Divisie
Foto: Kevster / Wiki Commonc CC BY-SA 3.0

De KNVB heeft een ongekend zware straf opgelegd aan FC Groningen voor het recente wangedrag van de supporters. “Dit is verschrikkelijk voor iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt”, stelt algemeen directeur Wouter Gudde.

Afgelopen zondag werd de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax binnen tien minuten gestaakt, omdat supporters van de thuisclub zich misdroegen en rookbommen op het veld gooiden. Omdat het niet de eerste keer was dat de harde kern van FC Groningen in opspraak kwam voor het verstoren van de orde, heeft de KNVB vandaag de zwaarst denkbare straf uitgedeeld: FC Groningen moet volgend jaar spelen in de Keuken Kampioen Divisie.

“Sportief gezien hebben we natuurlijk al een rampzalig seizoen met elkaar doorgemaakt. Door week in week uit ondermaats en onaantrekkelijk voetbal te laten zien, bereikten we het ultieme dieptepunt door drie speelronden voor het einde van het seizoen al te degraderen. Nu komt daar dus nog de straf bij dat we volgende seizoen in de KKD moeten spelen. Dat maakt de ellende voor ons wel compleet”, aldus Gudde.

FC Groningen overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de KNVB. De club vreest dat de straf kan leiden tot imagoschade voor de Trots van het Noorden. “Het is al erg genoeg voor onze fans dat we komend seizoen niet meer in de eredivisie te bewonderen zijn”, zegt Gudde. “Maar als je dan ook nog in de Keuken Kampioen Divisie moet gaan spelen, vraag je eigenlijk gewoon aan je trouwe achterban om supporter te worden van SC Heerenveen. In mijn ogen verliest de KNVB al haar geloofwaardigheid en onpartijdigheid als deze straf daadwerkelijk wordt doorgevoerd.”

 
Deel dit artikel: