15 ℃

KNMI-medewerker die stormnamen bedenkt zit thuis met burn-out

KNMI-medewerker die stormnamen bedenkt zit thuis met burn-out
Foto: Nenad Cavoski / Shutterstock.com

DE BILT - Iedereen heeft zich weleens afgevraagd welke creatieveling al die namen voor stormen bedenkt. Exotische namen als Gerrit, Pia en Henk, maar ook Isha en Jocelyn. Allemaal komen ze uit de koker van Johnny de Gou. Tot nu toe tenminste, want de tank is aardig leeg bij De Gou.

De taalkundige duizendpoot die wereldwijd wordt geprezen om zijn creaties zit er doorheen: “Het was voor mij altijd een mooi baantje. Af en toe ‘code geel’ of ‘code oranje’ roepen en vooral namen verzinnen. Ik kon de hele zomer nadenken over namen die dan ’s winters werden gebruikt.”

“Zoals in veel branches wordt er in de meteorologie ook steeds meer druk op je gelegd”, vertelt De Gou. “Bij het minste of geringste briesje noemen die nieuwslezers het tegenwoordig een storm en lopen ze weer bij mij te zeuren om een leuke naam. Dit jaar alleen al moest ik drie maal in actie komen.”

“Hoewel het voor mij altijd mooi werk is geweest, komt het nu wel echt op me af. Wanneer de wind een beetje aantrekt, krijg ik een paniekaanval. En toen mijn huisarts ook nog het advies gaf om eens lekker te gaan uitwaaien, zakte de moed helemaal in mijn schoenen.”

 
Deel dit artikel: