18 ℃

Scheemda krijgt klysma-monument

Het Groningse Scheemda krijgt een monument voor zijn belangrijkste exportproduct: het klysma. Burgemeester Rika Pot onthult het kunstwerk volgende week vrijdag. Het bouwwerk staat op steenworp afstand van het huis van Evert Holda, die het klysma een eeuw geleden uitvond.

Vele nationale en internationale beroemdheden kwamen naar Scheemda om het beroemde klysma te ondergaan. Willem Drees, Mahatma Gandhi en recentelijk Justin Bieber lieten er hun darmen reinigen.

Het kunstwerk is een gigantisch houtsnijwerk van 37 meter hoog dat een klysma uitbeeldt. Het klysma zal aangesloten worden op het riool van Scheemda en zal na de onthulling als een fontein rioolwater spuiten.

Uitvinder Holda produceerde tot eind jaren ’30 van de vorige eeuw klysma’s in de schuur van zijn huis aan de Kwekerslaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd de productie hervat in een fabriek in het nabijgelegen Beerta. In de jaren ’90 verhuisde de productie van klysma’s naar Bulgarije. De klysma’s zijn tegenwoordig verkrijgbaar in de smaken menthol, chocola en paprika.

 
Deel dit artikel: