17 ℃

Klusbedrijf Erik onderzoekt haalbaarheid genderneutrale bedrijfskleding

Klusbedrijf Erik onderzoekt haalbaarheid genderneutrale bedrijfskleding
Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Het Rotterdamse klusbedrijf Erik wil inclusiever worden en onderzoekt daarom of de bedrijfskleding kan worden aangepast. “Ik draag nu voornamelijk blauwe overalls met een mannelijke uitstraling. Sommige klanten voelen zich daar niet prettig bij”, zegt directeur Erik van Rijmsdonk (49).

“Diversiteit en inclusie zijn een belangrijk thema binnen mijn bedrijf”, aldus de ZZP’er. “Als klusser kom ik over de vloer bij allerlei mensen. Tijdens het klussen draag ik een wit t-shirt onder een blauwe overall en daarbij kunstlederen schoenen met stalen neuzen. Kleding die – excusez-moi – een tamelijk mannelijke beeld neerzet. Onbewust sluit je met zulke kleding toch mensen uit. De samenleving is veranderd en inclusievere kluskleding past daarbij.”

Van Rijmsdonk oriënteert zich inmiddels op bedrijfskleding met een genderneutralere uitstraling. “Ik denk bijvoorbeeld aan een grijs broekpak met hakloze muiltjes en in de winter een neutrale, geruite sjaal.”

Van Rijmsdonk benadrukt dat zijn eenmanszaak in de afgelopen jaren al flinke stappen heeft gezet voor meer inclusiviteit: “Als ik vroeger in een gebouw de toiletten had opgeknapt, plakte ik de bekende mannetjes- en vrouwtjessymbolen op de deuren. Daar ben ik vorig jaar al mee gestopt.”

 
Deel dit artikel: