Klokkenmakers waarschuwen voor tekort aan noodklokken

Klokkenmakers waarschuwen voor tekort aan noodklokken
Foto: Olga Olechka / Shutterstock.com

VELDHOVEN - Het is een zorgwekkende trend; het luiden van de noodklok. Kan de NAVO zonder de VS, medicijntekorten, burgers in Gaza, asielopvang, huizentekort en ga zo maar door. Nog nooit luidde de noodklok zo vaak als in de afgelopen jaren. Klokkenmaker Arie Hugense waarschuwt voor een tekort aan noodklokken als dit zo doorgaat.

Hugense: “Het is inderdaad extreem druk met onderhoud. We hebben altijd ups en downs gekend, maar er zit nu al jaren een stijgende lijn in het aantal klokken dat voor reparatie komt. De naam ‘noodklok’ zegt eigenlijk al genoeg. In tegenstelling tot normale klokken is een noodklok echt puur voor incidenteel gebruik. Als je dit soort klokken te vaak gaat luiden, gaan ze kapot.

Hugense leidt ons rond in het magazijn in Veldhoven, waar ruim zeventig noodklokken staan te wachten op reparatie en onderhoud. De klokkenmaker snapt het luiden van de noodklokken op zich wel, maar hoopt toch dat mensen zich realiseren dat er ook een keerzijde aan zit: “Ook bij ons houdt het een keer op, vandaar dat ik aan de bel trek.”

 
Deel dit artikel: