14 ℃

KLM ontslaat piloot na 20 jaar grensoverschrijdend gedrag: “19 jaar is echt onze limiet”

KLM ontslaat piloot na 20 jaar grensoverschrijdend gedrag: “19 jaar is echt onze limiet”
Foto: StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Een KLM-gezagvoerder is door de luchtvaartmaatschappij ontslagen, omdat hij zich 20 jaar op meerdere fronten grensoverschrijdend heeft gedragen. Volgens de maatschappij is dat een jaar te lang.

De KLM-piloot zou zich tussen 2002 en 2022 met regelmaat ernstig hebben misdragen. De piloot vertoonde al die jaren seksueel grensoverschrijdend gedrag en gedroeg zich bovendien agressief tegen zijn ondergeschikten en passagiers. Na 19 jaar wangedrag vond de KLM dat het toch echt teveel werd.

Volgens KLM-woordvoerder Aad Kortraap heeft de luchtvaartmaatschappij een strenge ethische code waardoor ontslag onontkomelijk was: “In onze statuten staat duidelijk dat wij stalking, aanrandingen en agressief gedrag niet langer dan 19 jaar tolereren. Uiteraard houden we rekening met eventuele sabbaticals en ziekteverlof, maar daar was in dit geval geen sprake van en dus hebben wij na 19 jaar direct ingegrepen. We hopen hiermee een stevig signaal af te geven aan andere piloten die zich al 15 jaar of langer misdragen. Als ze nog enkele jaren zo doorgaan, komen ook zij aan de beurt.”

 
Deel dit artikel: