14 ℃

KLM helpt ziekenhuizen met tijdelijke beademingsapparatuur

Foto: Imran Khan Photography / Brostock / Shutterstock.com

Bij de zoektocht naar extra beademingsapparatuur krijgen ziekenhuizen hulp uit onverwachte hoek. Vliegmaatschappij KLM experimenteert met overtollig materieel dat tijdelijk kan worden ingezet als beademingsapparatuur.

Vanwege het coronavirus is het vliegverkeer vrijwel helemaal tot stilstand gekomen. Tegelijk is in ziekenhuizen een groot tekort aan beademingsapparaten. In samenwerking met fabrikant Pratt & Whitney onderzoekt KLM of vliegtuigmotoren tijdelijk kunnen dienen als beademingsapparaten.

“De afstelling van deze motoren voor medische toepassingen luistert zeer nauw”, zegt verpleegkundige Fred Bonink van UMC Meppel. “Geef je te veel gas, dan heeft de motor een sterk aanzuigende werking. Vooral voor lichtere patiënten kan dat gevaarlijk zijn. Daarnaast is er natuurlijk de herrie.”

Toch is Bonink tevreden over de experimenten tot nu toe: “Bij de eerste proef plaatsten we de patiënt áchter de motor, in plaats van ervoor. We weten nu dat dat niet werkt. We moesten de patiënt zes straten verderop ophalen.”

 
Deel dit artikel: