19 ℃

Klimaatwetenschapper: “Uw hond poept teveel”

De hoeveelheid uitwerpselen die uw hond produceert moet omlaag. Dat zegt klimaatwetenschapper Iep Klepper na onderzoek. Jaarlijks produceert uw hond 60 tot 130 kilo poep. Dat heeft dramatische gevolgen voor het milieu.

Foto: Krirkkrai Wongworathai / Shutterstock.com

Dat hondenpoep slecht is voor het milieu was al langer bekend. De uitwerpselen bevatten een hoge concentratie methaan en andere broeikasgassen. Op die manier draagt uw hond bij aan de opwarming van de aarde.

“Natuurlijk, een hond geeft gezelligheid en vriendschap, maar tegelijk is zo’n dier een ramp voor het milieu. Veel baasjes realiseren zich dat niet”, aldus de wetenschapper. “Ter vergelijking: een flinke hond poept jaarlijks méér dan een Boeing 747.”

Samen met dierenarts Thijs Snibbert stelde Klepper een lijst van adviezen samen om de ecologische voetafdruk van uw hond te verkleinen. “De helft minder voer is natuurlijk een prima begin. Ook de dierenarts kan veel doen. Hierbij kunt u denken aan een maagverkleining of een anusvernauwing. Uw hond blijft dan mooi onder het streefgewicht en stoot aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit.”

De bedoeling is dat honden uiterlijk in 2030 de helft minder poepen.

 
Deel dit artikel: