23 ℃

Klimaatvluchteling Klaus (41) verlaat Oostenrijk vanwege stijging zeespiegel

Klimaatvluchteling Klaus (41) verlaat Oostenrijk vanwege stijging zeespiegel
Foto: Sahara Prince / Shutterstock.com

Door klimaatverandering zullen grote gebieden op aarde in de toekomst onbewoonbaar worden. Onderzoekers van de Environmental Justice Foundation verwachten dat maar liefst 150 miljoen mensen op de vlucht zullen slaan vanwege de klimaatverandering. Eén van hen is de 41-jarige Klaus Neubacher uit Oostenrijk.

“Al sinds mijn geboorte woon ik in Schiedlberg, een klein plaatsje in het Oostenrijkse district Steyr-Land. Maar door de klimaatverandering begon ik me steeds meer zorgen te maken. Als de zee straks echt begin te stijgen, ben ik hier dan nog wel veilig? Nachten heb ik er wakker van gelegen, tot ik besloot: zo kan het niet langer”, vertelt Klaus.

Wetenschappers verwachten dat de zeespiegel op wereldschaal nog bijna een meter zal stijgen. Klaus wil zo snel mogelijk weg uit Oostenrijk, voordat de zee zijn huis opslokt: “Ik heb mijn huis al verkocht. Weliswaar voor een spotprijs, maar geld vind ik nu niet meer zo belangrijk. Ik wil vooral niet verzuipen.”

Klaus is de eerste Oostenrijker die op de vlucht slaat voor het gevaar van de zee. Waar gaat hij naartoe? “Dat weet ik nog niet precies. Ik zie wel. Ik moet nu eerst zien te overleven”, zucht hij. “Het liefst ga ik naar Nederland. Daar spreken de mensen een aardig woordje Duits en dus kan ik me daar goed verstaanbaar maken. Zeeland of zo.”

 
Deel dit artikel: