16 ℃

Wetenschapper: “Klimaatlockdown moet bespreekbaar worden”

Foto: Cryptographer / Shutterstock.com

“Ik begrijp dat het een ingrijpende maatregel is, maar het is wel effectief”, zegt klimaatwetenschapper Iep Klepper. Hij adviseert het kabinet om een langdurige lockdown af te kondigen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Maandag kwam het VN-klimaatcomité IPCC met een alarmerend rapport over de opwarming van de aarde. Als harde maatregelen uitblijven, kan de temperatuur op aarde met wel 5 graden stijgen. Volgens klimaatwetenschapper Iep Klepper is een klimaatlockdown bijna onvermijdelijk.

“Tijdens een lockdown kunnen mensen niet vliegen en niet autorijden. Dat bespaart al tonnen CO2”, aldus de wetenschapper. “Bovendien zijn mensen sinds vorig jaar al gewend geraakt aan het begrip lockdown. Dit is dus hét moment om een klimaatlockdown bespreekbaar te maken. Als je daarnaast ook het gas afsluit, voorkom je dat mensen uit verveling te lang douchen.”

Klepper wil ook dat klimaatmondkapjes op de politieke agenda komen: “Hou maar eens je hand voor je mond, terwijl je uitademt. Dan voel je hoeveel warmte daarbij vrijkomt. Met een klimaatmondkapje blijft de warmte dichter bij het gezicht. Dat zal de opwarming van de aarde niet helemaal stoppen, maar wel vertragen. Zo houden we de aarde net iets langer leefbaar en leuk.”

 
Deel dit artikel: