20 ℃

Klimaatkenner: “Twee of drie gletsjers wereldwijd is genoeg”

Klimaatkenner: “Twee of drie gletsjers wereldwijd is genoeg”
Foto: Fedor Selivanov / Shutterstock.com

Wereldwijd is behoefte aan slechts twee of drie gletsjers. Dat zegt vakantiepsycholoog en klimaatkenner Jens de Graaf. Het effect van de sterke afname van het aantal gletsjers wordt volgens hem sterk overdreven. Er zijn er namelijk nog duizenden te veel.

De moderne vakantieganger wil graag meer uitzicht, warmte of actie. Er is door De Graaf onderzoek gedaan waaruit blijkt dat vakantiegangers veel liever naar een concert van Beyoncé gaan, een voetbalwedstrijd bekijken, of zelfs een cabaretvoorstelling van Martijn Koning bezoeken, dan dat men kijkt hoe sneeuw en ijs traag door een gletsjer schuiven.

Volgens De Graaf zijn er wel uitzonderingen, maar daarvoor zijn wereldwijd slechts enkele gletsjers nodig. “Een stuk of drie gletsjers is genoeg voor mensen die na een dure en vervuilende expeditie uit het vliegtuig willen stappen om daarna te kunnen melden dat het heel erg is dat het ijsgevaarte een stuk kleiner is geworden”, aldus de klimaatkenner.

De Graaf pleit voor alternatieve manieren om gletsjers te bewonderen: “Natuurlijk zijn er de echte liefhebbers die zo veel mogelijk gletsjers willen zien. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren voldoende beelden gemaakt van smeltende gletsjers. Die kunnen net zo goed worden bekeken op een foto of op YouTube. Wil je de gletsjers weer zien groeien? Dan speel je het filmpje achterstevoren af. De techniek staat voor niets tegenwoordig.”

 
Deel dit artikel: