Klimaatdeskundige waarschuwt: “Maart waarschijnlijk nóg warmer dan februari”

Klimaatdeskundige waarschuwt: “Maart waarschijnlijk nóg warmer dan februari”
Foto: Illya Kryzhanivskyy / Shutterstock.com

DE BILT - Februari 2024 was de warmste februarimaand ooit gemeten. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Volgens klimaatdeskundige Iep Klepper blijft het daar niet bij. Hij verwacht dat maart nóg warmer wordt dan februari.

In ons land was de temperatuur in februari maar liefst 4 graden hoger dan normaal. Klimaatdeskundige Iep Klepper verwacht dat de temperatuur in de komende maanden nog verder zal stijgen. De oplopende temperatuur heeft volgens Klepper te maken met de positie van de aarde ten opzichte van de zon. “In de komende maanden krijgt het noordelijk halfrond aanzienlijk meer zonlicht te verwerken. Dat leidt onherroepelijk tot stijgende temperaturen, met alle gevolgen van dien.”

“Uit computermodellen blijkt dat de gemiddelde temperatuur in maart nog twee graden hoger uitkomt dan in februari”, rekent Klepper voor. “Dat is een stijging van maar liefst twee graden in één maand! Dat lijkt niet veel, maar als deze trend doorzet zullen de gevolgen rampzalig zijn. Als het elke maand twee graden warmer wordt, dan is het over 68 maanden, dus in december 2029, al 141 graden.”

 
Deel dit artikel: