12 ℃

Klimaatactivisten na heerlijk weekend weer aan het werk

“Ik? Ja, dankjewel! Ik heb een heerlijk weekend gehad, maar nu moet er weer gewoon gedemonstreerd worden”, zegt de 26-jarige Justine uit Amsterdam. Samen met enkele honderden andere klimaatdemonstranten is ze maandagochtend weer gewoon aan het werk gegaan.

Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

Justine was zaterdag met haar beste vriendin een dagje naar de Efteling. Zondag keek ze een paar films op Netflix. Daarna ging ze met vrienden nog even naar de kroeg. “Maar vanmorgen ging gewoon weer de wekker”, geeuwt ze. “Er moet toch gedemonstreerd worden hè? Ik moet vandaag de hele dag demonstreren op de Stadhouderskade voor een beter klimaat. Ik blokkeer de weg voor mensen die ook gewoon weer naar hun werk moeten.”

Justine studeerde Kunstgeschiedenis, maar werkt sinds 2018 als klimaatactivist. “Ik demonstreer nu nog alleen in Nederland, maar ik hoop binnen een paar jaar te promoveren tot internationaal klimaatactivist”, zegt ze, terwijl ze de slaap uit haar ogen wrijft. “Een prima baan hoor. Maar soms moet je wel vroeg opstaan. Dat is wel een nadeel van dit werk.”

 
Deel dit artikel: