17 ℃

Klimaatactivist na twee maanden nog steeds vastgelijmd aan schilderij

Klimaatactivist na twee maanden nog steeds vastgelijmd aan schilderij
Foto: Ysbrand Cosijn / Zurijeta / vitaliy 73 / Shutterstock.com

“Vooral de nachten zijn zwaar. Dan sta ik in het donker in een leeg museum. Overdag eigenlijk ook. Er komt hier bijna niemand.” Aan het woord is de 27-jarige klimaatactivist Gregory. 

In oktober besloten diverse klimaatactivisten over de gehele wereld om zich vast te lijmen aan kunstwerken. Op die manier wilden ze aandacht vragen voor de klimaatverandering. Ook Gregory deed aan de actie mee. Hij lijmde zich vast aan het schilderij ‘Vergezicht op Monnickendam’ van de 19e-eeuwse schilder Jacob Luytjens. Maar waar de meeste activisten al binnen enkele minuten werden losgemaakt, zit Gregory nog steeds vastgelijmd.

“Af en toe komen er wel beveiligers langs, maar ze laten me gewoon hangen. Ze negeren me gewoon”, vertelt Gregory. “Op YouTube had ik gezien dat andere activisten meteen na hun klimaatpraatje werden losgemaakt en afgevoerd. Zoiets had ik hier ook verwacht. Misschien was dat een beetje naïef. Achteraf bezien had ik ook niet moeten kiezen voor het Stadsmuseum van Meppel, maar voor het Rijksmuseum of zo.”

Na twee maanden aan het schilderij is Gregory zichtbaar vermoeid. Voor de foto scheren we zijn baard en we trekken we hem schone kleren aan, omdat hij daarom had gesmeekt. Maar Gregory is vooral erg blij met de boterham die we voor hem hebben meegenomen.

“Ja, ik heb af en toe best moeilijke momenten”, geeft Gregory toe. “Na twee maanden ga je toch twijfelen. Heeft het wel zin wat ik doe? Er zijn dagen dat ik ermee wil stoppen. Maar dan denk ik: kom op, Gregory, je staat hier voor een belangrijk doel. Het gaat wél om het klimaat. Het zou heel slap zijn als ik nu al zou opgeven.”

 
Deel dit artikel: