11 ℃

Klimaat volledig in de war: In Australië is nog geen vlokje sneeuw gevallen

Foto: Mo Wu / RMMPPhotography / Shutterstock.com

Deskundigen waarschuwen al jaren dat het klimaat wereldwijd in de war is. Dat blijkt nu meer dan ooit het geval, want terwijl wij in Nederland bedolven worden onder sneeuw en ijzel is er in Australië sprake van temperaturen boven de dertig graden.

Klimaatdeskundige Munke Peter Kuiperske schudt bedrukt met zijn hoofd als hij naar de temperaturen kijkt in Australië: “Ik heb nu de cijfers voor de komende dagen in Melbourne voor me liggen. Nu natuurlijk extra interessant omdat daar de Australian Open wordt gespeeld. Vandaag is het daar nog mild met 25 graden, maar de komende dagen gaat het kwik stijgen naar 34 graden. En dat terwijl wij temperaturen hebben van onder de -10. Ongekend!”

Volgens Kuiperske zijn de verschillen op aarde nog nooit zo groot geweest: “Normaal gesproken is het overal op aarde even koud of warm. Natuurlijk, ook vroeger zaten er wel minimale verschillen in de temperaturen door atmosferische schommelingen, maar dat ging dan om hoogstens 5 à 6 graden. Nee, voor mij als amateur-klimaatdeskundige en fulltime rijwielhersteller is het volkomen duidelijk: iets klopt er niet.”

 
Deel dit artikel: