18 ℃

Klimaat in Nederland verandert: “Komst ijsbeer niet uitgesloten”

Foto: Photodigitaal.nl / Vaclav Sebek / Shutterstock.com

Nu het klimaat steeds onvoorspelbaarder wordt, is het niet uitgesloten dat we in ons land dieren zullen tegenkomen die er vroeger nooit geweest zijn. Zo zou bioloog Alphons Droog niet raar opkijken als na de wolf ook de ijsbeer zijn opwachting maakt. Zeker na een paar stevige winters met veel sneeuw.

Droog: “Je ziet dat de poolkappen smelten en dat dieren zelf op zoek gaan naar nieuwe leefgebieden waar ze zich thuisvoelen. Nu het te warm wordt op de Noordpool, laten dieren zoals ijsberen zich graag meevoeren op ijsschotsen. Als zo’n beest dan ergens langskomt waar een flinke hoeveelheid sneeuw ligt, dan is het denkbaar dat hij van zijn schots af springt en daar neerstrijkt.”

“Nederland ligt in de komende dagen onder een dik pak sneeuw. Als dat in komende jaren vaker gebeurt, dan staan de deuren natuurlijk wijd open voor deze prachtige dieren. Voor ijsberen is in ons land genoeg voedsel te vinden. Ze hebben weliswaar het liefst zeehond op het menu staan, maar als ze op de Veluwe een ree of een plaatselijke boer tegenkomen, dan zeggen ze daar ook geen nee tegen.”

 
Deel dit artikel: