Kinderpsycholoog: “Jaarwisseling maakt kinderen die niet kunnen aftellen erg onzeker”

Kinderpsycholoog: “Jaarwisseling maakt kinderen die niet kunnen aftellen erg onzeker”
Foto: Volodymyr Tverdokhlib / Shutterstock.com

Volgens kinderpsycholoog Dennis Grauw doen ouders er goed aan om het nationaal aftelmoment voorafgaand aan de jaarwisseling alvast te oefenen met hun kinderen. Het aantal kinderen dat tijdens de jaarwisseling de mist ingaat neemt namelijk drastisch toe, met alle mentale gevolgen van dien.

“Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen steeds minder goed kunnen rekenen”, vertelt Grauw. “Dit rekenprobleem uit zich onder meer in de moeite die kinderen hebben met het ordenen van cijfers. Zoiets als aftellen kan voor kinderen dan erg lastig worden, zeker bij een jaarwisseling waar de druk om het goed te doen natuurlijk gigantisch is. Het spreekt voor zich dat kinderen hierdoor onzeker of faalangstig kunnen worden.”

Om psychische problematiek bij kinderen te voorkomen, legt Grauw de ‘oliebollenoefening’ uit die ouders met hun kinderen kunnen uitvoeren: “Het enige wat je nodig hebt is een schaal met tien oliebollen. Je vraagt het kind hoeveel oliebollen er liggen, eet er vervolgens eentje op en stelt dezelfde vraag nogmaals. Dit herhaal je tot de schaal leeg is. Hoogstwaarschijnlijk slaagt het kind erin om spelenderwijs af te tellen van tien naar nul. Er is sprake van een leercurve.”

Grauw raadt ouders eveneens aan om niet alleen het aftellen te oefenen, maar ook de analoge klok nog eens grondig met hun kinderen te bestuderen: “Veel kinderen zien zo’n klok misschien voor het eerst in hun leven. Leg het kind uit wat een analoge klok is en bereid het kind erop voor dat zo’n klok tijdens het nationale aftelmoment weleens getoond zou kunnen worden.”

 
Deel dit artikel: