19 ℃

Kinderlokker Hans Kleisteker (67) met pensioen

“Mijn vak heeft een heel negatief imago gekregen. De onschuld is er af. Ja, dat is natuurlijk ontzettend jammer”, zegt de 67-jarige kinderlokker Hans Kleisteker. Nog twee weken begeleidt hij kinderen van en naar school. Daarna gaat hij met pensioen.

Foto: Shutterstock.com

Kleisteker begon met kinderlokken in de jaren ’70. “Toen had je als kinderlokker nog aanzien. Als hun kind niet naar school wilde, belden ouders de kinderlokker. Dat was heel normaal”, mijmert Kleisteker. “Het is mij altijd gelukt om kinderen op tijd naar school te lokken. Daar had ik zo mijn trucjes voor. Snoep werkte altijd.”

De laatste jaren zag Kleisteker het vak veranderen. “In de kinderlokkerij kwamen steeds meer lieden met verkeerde bedoelingen. Ze hebben ons vak kapotgemaakt. Als ik nu ergens vertel dat ik kinderlokker ben, denken mensen dat ik een of andere viespeuk ben. Dat maakt me erg verdrietig”, zucht Kleisteker.

Eind volgende week lokt Kleisteker de laatste kinderen naar school. Daarna gaat hij met pensioen. “Met pijn in mijn hart”, geeft hij toe. “Maar ik ga me niet vervelen hoor. Ik heb nog veel hobby’s. Twee keer per week ga ik met een groepje kinderen uit de buurt naar zwemles. Ik help ze graag met uitkleden en zo.”

 
Deel dit artikel: