20 ℃

Kindergeluiddempers in ons land nog altijd verboden

In andere landen zijn ze al een groot succes, maar in ons land zijn kindergeluiddempers nog steeds verboden. Absurd, vindt de Vereniging van Ouders en Opvoeders (VOO). De organisatie heeft bij de minister opnieuw aangedrongen op goedkeuring voor de geluiddemper.

Foto: Zephyr Media / Shutterstock.com

Iedereen weet dat jonge kinderen ongelofelijk veel geluid kunnen produceren. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor de buren kan dat flinke hinder veroorzaken. Er zijn al lang apparaatjes om de overlast te beperken, maar in ons land zijn die verboden. “Betuttelend”, noemt VOO-voorzitter Alfred Kopschotel het beleid. “In de landen om ons heen worden de geluiddempers al jaren zonder problemen gebruikt.”

In het illegale circuit zijn de kindergeluiddempers wel verkrijgbaar. Kopschotel: “Voor mijn dochter gebruik ik de KiddySilent van het Australische merk Sourdine. Daarmee wordt het geluidsniveau met ruim de helft teruggebracht. Een driftbui is bijna niet meer te horen.”

Dat de geluiddempers gevaarlijk zouden zijn, wordt door Kopschotel ontkend: “Er wordt gezegd dat het kind zou kunnen stikken, maar dat is echt onzin. Een demper met de juiste pasvorm is volkomen veilig. Ja, er zijn weleens ongelukken gebeurd, maar dat was bij ouders die ook het neusje hadden dichtgestopt.”

 
Deel dit artikel: