17 ℃

Kinderen eisen steunpakket van half miljard euro na afschaffing vrijmarkt

Foto: Jihan Nafiaa Zahri / Nick_Nick / Shutterstock.com

De traditionele vrijmarkt op Koningsdag gaat niet door. Miljoenen kinderen lopen hierdoor inkomsten mis. Kinderen staan op voor hun rechten en eisen compensatie vanuit de overheid. In een eerste voorstel eisen kinderorganisaties een steunpakket van een half miljard euro.

Hoewel diverse ondernemers in allerlei sectoren al een tegemoetkoming ontvangen, is bij de overheid nog maar weinig aandacht voor kinderen. Op Koningsdag zijn zij echter het grootste slachtoffer van de coronamaatregelen. De vrijmarkt gaat namelijk nergens door.

“Mijn hele jaaromzet gaat zo verloren. Ik kan wel janken”, zegt de 10-jarige Bram uit Meerkerk. “Al mijn omzet moet ik behalen op deze ene dag. Dat kost ongelofelijk veel voorbereiding. Al mijn energie is dus gefocust om een efficiënte business te draaien.”

“Het premium speelgoed ligt in de etalage op het kleed, de onderkant van de voorraad gaat in de grabbelton en alles ertussenin is voldoende afgeschreven. Zo kan ik normaal gesproken een optimaal volume draaien tegen hele acceptabele marges”, licht Bram zijn businessmodel toe. “Vals als het klinkt, laat ik normaal gesproken m’n zesjarige zusje op gepaste afstand het Wilhelmus blokfluiten. Nu dit er allemaal niet is, hoe ga ik dan die PlayStation 5 financieren?”

 
Deel dit artikel: