16 ℃

“Kinderen achterlaten in het buitenland meestal niet de oplossing”

Foto: RVD / Wesley de Wit / Martijn Beekman

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen veel kritiek, nadat ze hun twee oudste kinderen achterlieten in Griekenland. “Als er problemen zijn in het gezin, is het beter om gewoon met elkaar in gesprek te gaan”, zegt pedagoog Gerard Zilver.

Het koninklijk paar vloog vorige week onverwacht naar Griekenland en keerde een dag later weer terug. Hun twee oudste dochters, Amalia en Alexia, lieten ze achter. Pas nadat de pers daar lucht van kreeg, werden de kinderen halsoverkop teruggehaald.

Pedagoog Gerard Zilver is deskundige op het gebied van pubers en opvoeding. “In zekere mate heb ik begrip voor het plan van de koning”, vertelt hij. “Kinderen kunnen heel lastig zijn. Vooral pubermeiden kunnen je het bloed onder de nagels vandaan halen. Toch is dit een fase waar je samen doorheen moet.”

De pedagoog heeft een tip voor ouders van puberkinderen: “Probeer het gesprek aan te gaan en spreek eventuele irritaties openlijk uit. Je kinderen zomaar achterlaten in een ver land vind ik geen acceptabele oplossing. Bovendien loop je het risico dat ze op een dag toch weer op de stoep staan. Enfin, dat heeft de koning gemerkt.”

 
Deel dit artikel: