23 ℃

Reizende kinderen genoodzaakt om steeds harder te janken vanwege grotere vliegtuigen

Reizende kinderen genoodzaakt om steeds harder te janken vanwege grotere vliegtuigen
Foto: Chubykin Arkady / Shutterstock.com

SCHIPHOL - Misschien is het u al opgevallen: kinderen aan boord van vliegtuigen huilen steeds harder. Jonge passagiers voelen zich genoodzaakt om meer geluid te produceren vanwege de steeds groter wordende vliegtuigen. 

Uit metingen blijkt dat jonge luchtreizigers steeds harder moeten janken. Passagiers in de leeftijd van 0 tot 5 jaar produceren tijdens een vlucht gemiddeld 114 decibel. Twintig jaar geleden was dat nog slechts 80 decibel.

“Voor hem is het ook niet leuk, maar hij heeft simpelweg geen keus”, zegt Lotte Weberik, die met haar 2-jarige zoontje Ruben in een Airbus van Corendon naar Curaçao vliegt. “Dit vliegtuig is 70 meter lang en wij zitten helemaal achterin. Ruben moet keihard janken om ook de voorste rijen te kunnen bereiken.”

Volgens luchtvaartdeskundige Paul Kagelberg kan de plaatsing van jonge kinderen in het vliegtuig beter: “Vliegmaatschappijen zetten baby’s en jonge kinderen nu het liefst op de achterste rijen, terwijl dat voor de verspreiding van het geluid niet de beste plaats is. Als je jonge passagiers in het middelste deel van het vliegtuig zet, bij de vleugels, kan het gekrijs zowel naar voren als naar achter. Het kind hoeft dan minder hard te janken om zich overal duidelijk hoorbaar te maken.”

 
Deel dit artikel: