14 ℃

Kinderdagverblijf verlaagt zuurstofgehalte

Een kinderdagverblijf in Almere gaat het zuurstofgehalte in de lucht geleidelijk terugschroeven. Het Schuurtje wordt het eerste Nederlandse kinderdagverblijf met een eigen atmosfeer.

Foto: Robert Kneschke / Shutterstock.com

Nu bevat de lucht in het kinderdagverblijf nog evenveel zuurstof als de buitenlucht, zo’n 21 procent. “Als kinderen hier worden binnengebracht zijn ze vaak erg onrustig. Ze krijsen en rennen druk heen en weer. Daar wordt niemand gelukkig van. Ook de kinderen niet”, aldus bedrijfsleidster Els Fisselink.

Uit eigen onderzoek weet Fisselink dat minder zuurstof een kalmerend effect heeft: “Naarmate het zuurstofgehalte daalt worden de kinderen rustiger. Uiteindelijk vallen ze in een diepe slaap.”

Het kinderdagverblijf heeft geïnvesteerd in een luchtbehandelingsinstallatie en de ramen dichtgeplakt. “We willen het zuurstofgehalte tijdens de openingstijden terugbrengen tot maximaal 12 procent”, zegt Fisselink. “We hebben geëxperimenteerd met een zuurstofgehalte van 8 procent, maar dat bleek echt te laag. Het is dan een heel gedoe om de kinderen wakker te krijgen als de ouders ze komen halen.”

 
Deel dit artikel: