13 ℃

Kim Jong-un waarschuwt Poetin: “Mensenrechten moeten wel gerespecteerd worden”

Foto: Ververidis Vasilis / Alexander Khitrov / Shutterstock.com

Het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un heeft ook gereageerd op de spanningen rond Oekraïne. Hij roept Poetin op om de mensenrechten niet te schenden.

Voor veel volgers van de internationale politiek is het een enorme verrassing dat Kim Jong-un zich kritisch uitspreekt over een mogelijke oorlogsverklaring van zijn politieke vriend Poetin. Want hoewel het geen frontale aanval was van de Noord-Koreaanse leider, was hij heel duidelijk over zijn zorgen over Oekraïne: “Ik wens Poetin alle voormalige Sovjet-staten toe, maar ik roep hem wel op om de mensenrechten van de inwoners te respecteren.”

Kim Jong-un maakte zijn oproep ook concreet: “Het voeren van politieke tegenstanders aan bloeddorstige honden is uiteraard geen probleem, maar ik hoop dat mijn kameraad Poetin begrijpt dat je niet zomaar iedere burger voor de honden kunt gooien. Gewone burgers moeten op een humane manier onthoofd kunnen worden op een gezellig pleintje in hun eigen stad. Want als we de menselijk maat verliezen in conflicten zijn we het woord dictator niet waard.”

 
Deel dit artikel: