11 ℃

Kim Jong-un enige wereldleider die zich zelf ook aan de lockdown houdt

Foto: Alexander Khitrov / Shutterstock.com

Veel lof voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij is al weken niet meer in het openbaar verschenen. “Waar andere wereldleiders er maar een beetje op los banjeren, neemt Kim Jong-un de lockdown serieus. Daar verdient hij een groot compliment voor”, zegt Noord-Korea-deskundige Robert Ha Chu.

In de strijd tegen het coronavirus houden veel wereldleiders zich niet aan hun eigen adviezen. “Premier Rutte bijvoorbeeld. Hij wil dat we allemaal binnenblijven, terwijl hij zelf overal naartoe gaat. Dan ben je in mijn ogen hypocriet”, stelt Ha Chu. “Nee, dan Kim Jong-un. Hij wil óók dat zijn volk thuisblijft, maar geeft zelf meteen het goede voorbeeld.”

Ha Chu, zelf ook van Noord-Koreaanse afkomst, vindt dat andere politici een voorbeeld kunnen nemen aan Kim Jong-un. “Onze leider gooide de grenzen al dicht vóórdat er besmettingen waren. Sterker nog: al zeventig jaar komt er bijna niemand in of uit. Waar andere landen veel te laat ingrepen, zag Noord-Korea de bui al hangen. En daar plukt het land nu de vruchten van.”

 
Deel dit artikel: