“Ketikoti kan sinterklaasfeest op termijn vervangen”

Foto: Oneinchpunch / Shutterstock.com

Op veel plaatsen werd woensdag Ketikoti gevierd, het feest waarmee de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. De Amsterdamse gemeenteraad wil dat Ketikoti uitgroeit tot een nationale feestdag.

Op scholen, in bejaardenhuizen en in cafés werd Ketikoti uitgebreid gevierd. Als het voorstel van de PvdA door de gemeenteraad wordt aangenomen, dan past Ketikoti voortaan in het rijtje van Pasen, Kerstmis en Bevrijdingsdag.

Socioloog Ferdinand Dusse hoopt dat Ketikoti een nationale feestdag wordt. “Ketikoti is het feest van de vrijheid. Bevrijdingsdag ook, maar dat is alleen voor witte mensen en dus racistisch. Met Ketikoti vieren we de vrijheid van álle mensen”, legt hij uit. “Ketikoti is een prachtig alternatief voor als het sinterklaasfeest straks is afgeschaft.”

Ook in verzorgingshuis Johannastaete is Ketikoti gevierd. “Sommige oudjes hadden geen flauw idee wat Ketikoti is, dus dat moesten we eerst even uitleggen”, lacht zorgverpleegkundige Iris Sauna. “We hebben taart gegeten en herinneringen opgehaald uit het slavernijverleden. Mijn generatie kent dat alleen uit de boeken, maar veel ouderen hebben het zelf meegemaakt. Daar kunnen ze uren over vertellen. Meneer Jaspers kon zich nog herinneren dat zijn ouders thuis slaven hielden.”

 
Deel dit artikel: