13 ℃

“Kerstpakket zelf opeten is asociaal”

De meeste Nederlanders geven hun kerstpakket natuurlijk aan de voedselbank, maar toch zijn er nog mensen die het helemaal zelf opeten. Asociaal, vindt het Sociaal Maatschappelijk Beleidscentrum (SMB).

kerstpakket-kerst“Als je werk hebt, heb je het beter dan een werkloze of bijstandsgerechtigde”, zegt drs. Harry Marrekoven van het SMB. “Naast je salaris krijg je nog een doos met lekker eten voor de kerstdagen. Terwijl je dat ook kunt kopen, want je hebt geld genoeg. Een fatsoenlijk mens haalt het niet in z’n hoofd om het kerstpakket zelf te houden.”

Marrekoven vindt het niet meer dan vanzelfsprekend om het kerstpakket naar de voedselbank te brengen. “Met Kerst kun je laten zien dat je helemaal niet zo’n asociale hufter bent als iedereen denkt. Denk ook eens aan anderen en bezorg je kerstpakket bij de voedselbank of een ander inzamelpunt voor minderbedeelden.”

Medewerkers van verschillende voedselbanken gaan in de komende dagen langs de deuren om kerstpakketten op te halen. “De meeste mensen doen niet moeilijk en geven direct alles af”, zegt Anton Goossens van de Voedselbank Uden. “Maar er zijn ook harteloze mensen die het kerstpakket zelf willen houden, of eerst de champagne eruit vissen. Walgelijk.”

 
Deel dit artikel: