
AMSTERDAM - Voor ouders van basisschoolkinderen is de aanloop naar kerst een drukke periode. Zo is er het jaarlijkse ‘kerstdiner in de klas’ waarvoor ouders geacht worden iets lekkers te maken. Toch doen veel ouders maar weinig moeite om er echt iets leuks van te maken.
“Ouders gooien er met de pet naar”, zegt groepsleerkracht Emmeline Hendrichs met een diepe zucht. “Ze komen bijvoorbeeld met dertig wagyu-ossenhaasjes in stroganoff-saus en vinden het dan wel best. Daarmee laat je zien dat je je taak als ouder eigenlijk niet serieus neemt”, zegt Hendrichs.
Flater
De leerkracht ziet dat ouders steeds vaker de weg van de minste weerstand kiezen. Om een flater tijdens het schoolkerstdiner te voorkomen, deelt ze enkele basisadviezen voor de ouders die nog wel bereid zijn hun best te doen.
Diepgang
“Een kind in groep 4 heeft behoefte aan meer diepgang in de smaakbeleving. Serveer bijvoorbeeld een langzaam gegaarde wildstoof met een reductie van cranberrysaus”, adviseert de juf. “Of kies voor een plateau oesters, mits ze ter plekke vers worden geopend.”

Foto: Shutterstock
Ook de combinatie van ingrediënten laat volgens de leerkracht vaak te wensen over. “Een terrine van foie gras met een volledig zelfgemaakte vijgenconfituur is het absolute minimum om niet onder te doen voor andere ouders”, stelt Hendrichs. Ze benadrukt dat ook de drankkeuze essentieel is voor een geslaagde kerstviering op school. “Bij de foie gras adviseer ik een mooie, edelzoete Sauternes. Kinderen zijn van nature dol op wat zoete, honingachtige tonen. Voor de algemene sfeer in de klas is een volle, houtgerijpte Bourgogne ook altijd een schot in de roos.”
Toch vindt de juf dat de essentie van het samenzijn niet verloren mag gaan in uiterlijk vertoon. “Het belangrijkste advies is: overdrijf het niet. Het gaat om de gezelligheid.”

